Mikael Höglind: Resenärer med israelisk stämpel i passet straffas när de reser

Resor med israelisk stämpel i passResenärer som besökt Israel och fått en israelisk stämpel i passet straffas om de försöker resa in i flera arabiska länder. Dessa släpps helt enkelt inte in för att de anses ha fel sympatier.

Vi skulle resa resa med Turkish Airlines till Nairobi med familjen. Redan på Landvetter i Göteborg blev vi stoppade. Alla med israelisk stämpel i passet fick inte gå ombord eftersom planet skulle mellanlanda i Dubai.

En del resenärer skaffar sig ett andra pass. Jag själv skulle resa resa med ett turkiskt flygbolag till Nairobi med min familj. Redan på Landvetter i Göteborg blev det stopp. Alla med israelisk stämpel i passet fick inte gå ombord eftersom planet skulle mellanlanda i Dubai. Flygbolaget var mycket medvetet om problemet för passagerarna. Det innebar stor merkostnader för min familj på 10,000-tals kronor och tre dagars semester gick förlorade.

Detta skapar en isolering av Israel eftersom alla som varit där straffas. Enligt E24 spelar det ingen roll om det var flera  år sedan man besökte Israel.

International Air Transport Association (IATA):

”Passagerare med pass som innehåller israeliska stämplar eller visum innan de kliver på ett plan till Dubai eller något av de andra emiratländerna, måste få klartecken från motsvarigheten till Förenade Arabemiratens åklagarmyndighet, Crime Investigation Department.”

Några flygbolag och researrangörer som tillämpar IATA:s regler är t ex: SAS, Solresor, Fritidsresor och Norwegian Airlines enligt E24. Över 50,000 svenskar reser varje år till Israel och ofta handlar det om charterresor till semesterorter.

/Mikael Höglind


FAKTA OM IATA

IATA står för International Air Transport Association och är en internationell organisation som grundades i Haag 1919 under namnet International Air Traffic Association. IATA hanterar regler för kommersiellt passagerarflyg. IATA har standardiserat biljetter, tilldelat flygplatskoder och flygbolagskoder. 1945 bildades den nuvarande sammanslutningen i Havanna, Kuba. Organisationen har idag sitt huvudkontor i Montréal i Kanada. Vid grundandet hade IATA 57 medlemmar från 31 länder där en övervägande del var nordamerikanska och europeiska. Idag har organisationen mer än 270 medlemmar från 140 länder.

About Mikael Höglind

Mikael Höglind är en känd entreprenör inom brandskyddsbranschen. Mellan 2009 och 2020 valde Mikael Höglind att helt satsa på en karriär i näringslivet. 2021 blev Mikael åter politiskt engagerad efter att han sålt sitt bolag Vivestra Brandskydd.