Coop handlar från diktaturen Kina men inte demokratin Israel

Benjamin K. Silberstein skriver i en insändare på SvD att kritik mot Israel ofta motiveras med omsorg om mänskliga rättigheter, men han ifrågasätter om det verkligen är en genuin drivkraft. Exemplet med Coop och Sodastream illustrerar det. Coop fick kritik av Palestinagrupper för att delar av tillverkningen skett inom en israelisk bosättning på Västbanken. Coop som säljer läskmaskiner från Sodastream ursäktar sig med att hänvisa till att produktionen faktiskt sker i Kina.

Men om det nu anses vara fel att köpa produkter från en bosättning på Västbanken är det inte värre att handla från diktaturen Kina? Kina gör ständigt övertramp mot mänskliga rättigheter, fängslar regelbundet dissidenter, har världsrekord i dödsstraff, förtrycker etniska minoriteter och tystar kritisk press.

Läs hela inlägget

About Mikael Höglind

Mikael Höglind deläger bolaget Vivestra Brandskydd AB med 14 anställda och har sedan 1992 varit politiskt aktiv inom Kristdemokraterna. I juni 2009 valde Mikael Höglind att helt satsa på en karriär i näringslivet.