Syrien ger 1000 dollar för gatlopp mot Israel – tolkas som Israelisk aggression

Enligt syrisk TV betalade regimen i Damaskus 1000 dollar till fattiga bönder för att försöka korsa gränsen mot Israel. Ett TV-bolag filmade under manifestationen i juni där fattiga bönder tagit emot pengarna för att utsätta sig själva för livsfara. För att ytterligare motivera aktivisterna utlovades 10,000 dollar till anhöriga om de skulle skjutas av Israelisk militär som försvarar gränsövergången.

Text: Mikael Höglind. Bild: Wikipedia commons

Uppgifterna kommer även från källor inom det oppositionella syriska Reformpartiet. Vid manifestationen dödades 23 personer när israeliska soldater sköt mot syrier som försökte korsa gränsen.

Israels armé hade inför det aktuella manifestationsdatumet, som araberna kallar Naksa, en minnesdag för sexdagarskriget 1967, förstärkt gränsbevakningen vid Golanhöjderna.

Armén uppgav att många av dödsfallen berodde på syrierna rullade brinnande bildäck och kastade brandbomber vilka utlöst stridsvagnsminor. Men många dog även för att de antagit 1000-dollarsutmaningen. Israeliska soldater sköt först varningsskott i luften och sedan mot aktivisternas ben, uppger armén.

Bashar Al Assad

Bashar Al Assad

Tidningen Världen idag citerar från Reformpartiet:

”Det är tydligt, med den här handlingen, att Assad [Bashar al-Assad] vill avleda världens uppmärksamhet från sina egna massakrer och brutaliteten som resulterade i omkring 70 döda i går och omkring 30 i dag”.

Den syriska regimens brutala kupp mot sitt eget folk hindrar dock inte Syriens president Bashar al-Assad från att fördöma Israel. I ett uttalande från utrikesdepartementet kallade Bashar al-Assad händelserna för en: ”upprörande israelisk aggression”, fast vaktposteringarna egentligen rutinmässigt beskyddade gränsen. Bashar al-Assad har tagit begreppet mänskliga sköldar till en ny nivå, mänskliga brandfacklor, fattiga från Assads eget hemland som luras till galenskap för att vinna en politisk poäng.

About Mikael Höglind

Mikael Höglind är en känd entreprenör inom brandskyddsbranschen. Mellan 2009 och 2020 valde Mikael Höglind att helt satsa på en karriär i näringslivet. 2021 blev Mikael åter politiskt engagerad efter att han sålt sitt bolag Vivestra Brandskydd.